För deltagare i jobb- och utvecklingsgarantin stärks det särskilda anställningsstödet tillfälligt i ett par år. För nyanlända invandrare som får instegsjobb stärks stödet för permanent.

Kvalificeringstiden förlängs samtidigt till sex månaders deltagande i jobb- och utvecklingsgarantin, vilket betyder att personer som berörs ska ha varit arbetslösa i ungefär två år. Detta görs för att ytterligare rikta stödet mot dem som står längst utanför arbetsmarknaden.

Ersättningstaket på 750 kronor motsvarar en månadslön på drygt 14 500 kronor, vilket 95 procent av deltagarna slår i. Nu höjs taket till 890 kronor.

– Det är inte tillräckligt men ändå bra. Ett steg i rätt riktning. Jag hoppas att det får genomslag, definitivt. Varför man inte låter det vara permanent förstår jag inte. Det är inte så att man kan tänka sig det blir enklare för gruppen att få jobb om två år, säger LO:s utredare Ulrika Vedin.

Hon var en av dem som stod bakom ett brev till regeringen för en månad sedan, där LO tryckte på vikten av att det särskilda anställningsstödet stärks. Taket gör att stödet med tiden har urholkats rejält. För de flesta jobb på största delen av arbetsmarknaden blir subventionsgraden mycket låg. I brevet fanns också en önskan om att göra en översyn av de olika regler som finns för subventionerad anställning.

Förändringen som träder i kraft den 1 februari innebär att ersättningstaket för  instegsjobben höjs, men inte lika mycket, från 750 kronor till 800 kronor. En annan skillnad är att höjningen är permanent.

Ett stöd på 50 kronor om dagen för handledning införs också för de första tre månaderna, inom såväl jobb- och utvecklingsgarantin och instegsjobben.

Regeringen räknar med en ökning av antalet personer med särskilt anställningsstöd på sammanlagt runt 8 000 personer under tre år.