Sverige kan räkna med att allt fler papperslösa kommer att exploateras på arbetsmarknaden i framtiden.

Den bedömningen gör professor Gregor Noll på juridiska fakulteten, Lunds universitet. Han ser två tunga orsaker till att papperslösa i högre utsträckning riskerar att utnyttjas på Sveriges och hela EU:s arbetsmarknad.

– Det ena är att vi allt mer konkurrerar med länders som åsidosätter arbetares rättigheter, säger han.

Det andra skälet är, enligt Gregor Noll, att arbetskraftsinvandringen ökar. Han ser visserligen arbetskraftsinvandringen som önskvärd, men hävdar att den leder till att ett ökat antal papperslösa. Detta eftersom vissa stannar kvar efter att arbetstillstånden löpt ut.

Den stora utmaningen för EU:s politiker är hur allt färre unga ska klara av att försörja allt fler äldre.

EU:s nuvarande politik är att bygga stängsel mot resten av Europa. Asylsökande hålls utanför unionen när deras ärenden prövas. Samtidigt bygger Europa system för att slussa in temporär arbetskraft. De tre övergripande metoderna är EU:s blåkort (ett tillfälligt arbetstillstånd), ramlagstiftningen för arbetskraftsmigration samt ett direktiv för säsongsarbetare.

Resultatet blir en lättrörlig reservstyrka av arbetskraft från länder utanför EU som ska kunna sättas in eller dras tillbaka efter behov.

Enligt Gregor Noll finns stora ekonomiska fördelar att hämta på ett sådant system.

– Det är billigt att ta hit ensamstående män i arbetsför ålder och sedan skicka hem dem när de blir gamla, säger han.

Det finns även andra skäl till att EU söker arbetskraft utanför sina gränser, enligt Andreas Inghammar på institutionen för handelsrätt på Lunds universitet.

– Vi har blivit bekväma. Titta på bärplockarna. Det är ingen som är beredd att utföra det arbetet med de villkoren i Sverige, säger han.

Han är dock inte lika säker som Gregor Noll på att andelen papperslösa kommer att öka i framtiden. I sommar ska ett nytt EU-direktiv träda i kraft. Poängen med direktivet är att minska antalet papperslösa inom EU. Det ska göras genom att ge papperslösa större rättigheter att kräva ersättning från arbetsgivare. Samtidigt ska de företag som anlitar papperslösa kunna straffas hårdare.

Fakta

Papperslös inte laglös
• Papperslösa står inte utanför lagen. De som stannat längre än sex månader är exempelvis skattskyldiga i Sverige, de har däremot inte samma rätt att ta del av välfärdsförmånerna.
• Det finns mellan 10 000 och 50 000 papperslösa - som lever utan tillstånd - i Sverige.
Källa: Sieps