Foto: Björn Lindgren

Anders Dahlvig toppar lönelistan för 2009. Förklaringen är delvis att han slutade som vd i fjol, vilket löste ut en del långsiktiga bonusar.

– Man kan alltid diskutera om min lön är rimlig eller inte. Det är svårt att säga. Om du jämför mig med vd:arna i Ericsson och Volvo, företag av jämförbar storlek, så har deras kompensationer varit dubbelt så höga, minst.

Så kommenterar Anders Dahlvig, före detta Ikeachef sin vd-lön. Han toppar 2009 års inkomstliga med 49,2 miljoner kronor.

Nu består inkomsten inte enbart av förra årets lön utan också av annat som tillkom i samband med Anders Dahlvigs avgång från Ikea. Bland annat slutbetalningen av några långsiktiga bonusar och ett avgångsvederlag för sju månader.

Grundlönen 2009 låg på 12 miljoner kronor och ovanpå det tjänade han in cirka 4 miljoner kronor i årsbonus.

Om man slår ut Anders Dahlvigs inkomster över en femårsperiod hamnar genomsnittet på 16,5 miljoner kronor per år. Det är också så som han själv vill jämföra sig med andra.

– Sett över en femårsperiod ligger jag nog efter många andra företagsledare på företag i motsvarande storlek, säger han.

Vilket bekräftas av LO-Tidningens siffror. Med en inkomst på 16,5 miljoner hamnar förre Ikeachefen högt upp i inkomstligan, men inte allra överst.

Ett femårssnitt på 16,5 miljoner kronor är förstås inte fy skam det heller. Den nivån motsvarar inkomsterna för 60 industriarbetare.

Är en sådan löneskillnad rimlig?

– Det skulle väl de flesta säga att det aldrig är rimligt när man tjänar så här stora pengar. Men i ett internationellt perspektiv och jämfört med svenska företag i motsvarande storlek har min lön inte varit extremt hög.

– Jag betalar 55 till 60 procent i skatt i Sverige. Det går bort mer från min lön än vad det gör för en vd i utlandet.

– Dessutom har det gått bra för Ikea både vad gäller omsättning och resultat under de tio år jag varit vd. Det har påverkat långtidsbonusarna positivt.

Behövs bonusar som morötter för att företaget ska bli framgångsrikt?

– Tveklöst. Vi har en press på oss från de anställda. När det går bra för Ikea vill de vara med och dela på vinsterna.

Ettåriga bonusprogram kopplade till totalresultatet tillämpas på många håll inom företaget och beslutas lokalt. Sådan bonus får dock inte vara större än tre månadslöner.

Därutöver finns fleråriga bonusprogram en sorts trohetspremier för att behålla vissa grupper anställda. De berör cirka 1 000 av Ikeas chefer och specialister.

– Men det är inte i första hand pengar som motiverar människor att stanna kvar i Ikea, säger Anders Dahlvig. Lönerna på Ikea ligger någonstans i mittfåran bland företagen, vi vill inte attrahera ”fel” personer, sådana som primärt är drivna av pengar.

– Ofta rycker andra företag i våra varuhuschefer och erbjuder dem dubbla lönerna. Vi får ändå behålla dem, för de gillar företagskulturen och friheten de har i Ikea.

Men vanliga anställda behöver inte den här extra moroten?
– Nja, vi har inte kunnat göra det för alla 127 000 anställda. År 2000 delade vi som en engångsföreteelse ut en dags omsättning till alla anställda.