Foto:: Henrik Witt

Tolv år på en truck med dåtidens styranordning, och ytterligare år med vibrerande maskiner satte sina spår hos Christina Häggblad på vitvarutillverkaren Whirlpool i Norrköping.

Perioderna med värk i vänster hand blev allt längre tills diagnosen karpaltunnelsyndrom slutligen sattes.

– Det kom smygande. Jag började tappa saker och fick bara ondare och ondare, säger Christina Häggblad.

2009 gick hon till en sjukgymnast.

– Sjukgymnasten förstod genast vad det var och hänvisade skickade mig till läkare. Och läkaren sa nästan på en gång att det bara fanns en väg att gå, att sätta upp mig på en väntetid för operation, säger Christina Häggblad.

Tre månader senare opererades hon, var sjukskriven i fem veckor och det var först när hon var tillbaka i arbete som tanken på arbetsskada kom upp.

Huvudskyddsombudet Sofia Parkko skrev en anmälan till fackets försäkring TFA, som ska utläsas trygghetsförsäkring vid arbetsskada.

TFA ger till skillnad från fackets avtalade sjukförsäkring AGS ytterligare ersättning som ska täcka all inkomstförlust för den som blivit skadad eller sjuk på grund av sitt jobb.

Enligt Sofia Parkko är det viktigt att alla fakta kommer med i en anmälan ifall en sjukdom eller skada verkligen ska kunna knytas till arbetssituationen.

– Arbetsgivaren var bra och lånade ut en videokamera så att vi kunde filma de tryckluftsdrivna skruvdragare som Christina arbetade med, och vi bifogade bilder på den typ av truck hon hade kört. Dessbättre har företaget nu bytt ut alla truckar mot nya med bättre styranordning, säger Sofia Parkko.

Efter några månaders väntan kom beskedet att skadan klassats som arbetsskada och att Christina Häggblad därmed är berättigad till ersättning från TFA-försäkringen.

Hur mycket pengar det blir är ännu inte klart. Först efter ett och ett halvt år går det att göra en slutlig bedömning av hur allvarlig den bestående skadan blir.

Karpaltunnelsyndrom är upp­satt på FN:s sysselsättningsorgan ILO:s lista över de sjukdomstillstånd som kopplas till yrkesskada. Andra tillstånd på listan är bland annat blyförgiftning och arbete med asbest.

– Det är bra att också karpaltunnelsyndrom finns med på listan. Annars tror jag det skulle vara lättare att avfärda det onda som en ”kärringsjuka”, säger Christina Häggblad.

I dag jobbar Cristina Häggblad som montör, med helt andra arbets­uppgifter. Hon kan arbeta heltid även om handen ännu inte är bra.

I framtiden, om besvären ökar, kan det i värsta fall leda till att hon får gå ned i arbetstid. I så fall kan det bli fråga om livränta, men då måste skadan också i lagens mening ska klassas som arbetsskada.

Men att få ersättning för arbets­skada från fackets försäkringar är en sak. Att få livränta för arbetsskadan från Försäkringskassan är en helt annan. Och lagen om arbetsskadeförsäkring har försämrats betydligt genom politiska beslut.

– Det är verkligen uselt. Det är ju arbetsgivaren som orsakar arbetsskadorna eftersom de tillhandahåller och utrustar arbetsplatserna. Men i Sverige har vi haft ordningen att socialförsäkringarna ska ge ersättning för de skador som arbetsgivaren orsakar, säger Sofia Parkko.

– Alternativet är att vi gör som i många andra länder, att individerna själva får stämma arbetsgivaren på skadestånd, men det är en utveckling som jag tror att varken arbetstagarna eller arbetsgivarna vill ha, säger hon.

Fakta

Karpaltunnelsyndrom
• Karpaltunneln är en kanal som bildas mellan flera ben och ett kraftigt ledband i handen. Genom den går en viktig nerv och senor till fingrarnas muskler.
• Karpaltunnelsyndrom orsakas av att utrymmet minskat och nerven och senorna kommit i kläm.
• Om trycket är kraftigt eller långvarigt kan nerver och muskler skadas. Karpaltunnelsyndrom kan också innebära ett hinder i vardagen, om man får nedsatt känsel, får ont eller blir fumlig.
Källa: Landstingens sjukvårds­information 1177.se