Anita Normark är fackbas över tolv miljoner bygg- och träarbetare i världen. Att vara kvinna i en mansdominerad bransch är inget problem för henne.
— Jag förutsätter att jag aldrig får problem så därför får jag inte det, säger hon.

Anita Normark hamnar på femte plats på LO-Tidningens maktlista.

Sedan åtta år jobbar hon i Genève och basar över Internationella byggnads- och träarbetar­unionen.

En av hennes uppgifter är att fläta samman byggfacken i Afrika, Asien, Latinamerika, Östeuropa och Nordamerika. Det säger sig självt att det blir en del resande.

– Jag vet inte hur många dagar om året det blir, jag har aldrig räknat sådant.

Uppvuxen i Norrland

Anita Normark växte upp i skogarna i norra Västerbotten.

– Mitt första betalda jobb var att plantera skog, säger hon.

Efter studier fick hon jobb på LO 1973 och började på Byggnads i slutet av 1970-talet. Sedan gick flyttlasset till Genève och arbete på internationella organisationer i ett par år. I mitten av 1980-talet fick hon uppdraget att leda Nordiska bygg- och träarbetarefederationen och sedan 2001 har hon sitt nuvarande arbete att basa över världens byggjobbare.

Anita Normark säger att det för henne aldrig har varit några problem att vara kvinna och chef i en mansdominerad bransch.

– Jag har alltid förutsatt att jag respekteras för det jag kan, säger hon – men lägger till att många har blivit förvånade över att det är en kvinna som representerar arbetarna.

Fuskar i flera språk

Att ta sig fram i internationella miljöer kräver språkkunskaper.

– Engelska måste man kunna. Dessutom är det bra att kunna fuska lite i andra språk också. Jag fuskar i franska, tyska och lite spanska, säger hon.

Internationella byggnads- och träarbetarunionen – som förkortas BWI på engelska – har kommit att spela en allt viktigare roll i och med att klimatfrågans betydelse har ökat.

Facket är en del i arbetet med att minska koldioxiden i atmosfären, i praktiken handlar det om att bostäder kan byggas energisnålare och att massförstörelsen av skog måste stoppas.

Medlemmarna i centrum

Det viktigaste uppdraget för Anita Normark och BWI är dock att hjälpa medlemmarna, de 318 fackförbunden som finns i 130 länder.

För att göra det hänvisar unionen ofta till internationella överenskommelser. Till exempel fackets rätt att organisera sig och förhandla vilken slås fast i FN:s arbetsorgan ILO:s konventioner.

Facket har även slutit internationella avtal med stora multinationella företag, som Ikea och Skanska, där de förbinder sig att ha anständiga arbetsvillkor. För företagens del handlar det om att minska risken för negativ publicitet.

Ser slutet
Att ha kontakt med andra internationella fackliga organisationer är ett sätt att bli effektivare och minska risken för onödigt dubbelarbete. Och just nu är Anita Normark ordförande i rådet för globala fackföreningar.

– Det är ett viktigt samarbete, säger hon.

Men hennes fackliga bana är på väg mot sitt slut.

I början av december lämnar hon sin post som generalsekreterare i Internationella byggnads- och träarbetarunionen.

– Jag ska lägga av nu. Det beror väldigt mycket på resandet. Jag är 61 år och tror inte att man ska fortsätta med att resa så här allt för länge.

FAKTA / BWI
Cirka 180 miljoner människor jobbar i byggsektorn världen över. Få är fackligt organiserade och branschen växer främst i fattiga länder där befolkningsökningen är stor. Internationella byggnads- och träarbetarunionen (BWI i engelsk förkortning) representerar cirka tolv miljoner medlemmar i 130 länder.