/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2006/1206cema.jpg
Zejna Cemal, Örebro.
Foto: Pia Hanzi.

Arbetsförmedlingens utredning visade att Zejna Cemal i Örebro inte kan jobba. Trots det står Försäkringskassan fast vid att hon inte har rätt till sjukpenning.

I februari förra året blev Zejna Cemal av med sin sjukpenning. Försäkringskassan anser att hon har arbetsförmåga. Detta trots att flera läkarintyg berättar om en kvinna med svåra smärtor. Zejna Cemal lider av något som på läkarspråk kallas cervikobrakialt syndrom. Sjukdomen orsakar svår smärta i nacke och axlar. Flera av hennes läkare menar att det är en förslitningsskada. I slutet på 1990-talet hade hon ett mycket monotont monteringsjobb hos en av Ericssons underleverantör. Hon har varit sjukskriven i olika omgångar ända sedan dess. 2002 fick hon arbetspröva hos Arbetsförmedlingen, men försöken misslyckades.

Trots att Zejna Cemals sjukdomssituation inte förbättrats beslöt Försäkringskassan att dra in sjukpenningen. Plötsligt stod hon helt utan ersättning. I oktober förra året lät Arbetsförmedlingen Rehab henne genomgå arbetsprövning hos Samhall för att se om hon ändå inte kunde ta ett enklare jobb. Försöket misslyckades totalt. Efter bara ett par dagar blev smärtan i axeln för svår och Zejna blev tvungen att avbryta arbetsprövningen.

I utlåtandet från arbetsförmedlingen från den 21 oktober står att läsa: ”Utifrån den arbetsprövning Zejna nu genomfört på Samhall Bas, som är det mest skyddade arbete som i dag finns att erbjuda, gör vi bedömningen att Zejna inte kan möta arbetslivets krav i ett skyddat arbete såsom Samhalls enkla och lätta produktion.” Detta gör att hon inte kan få a-kassa, och det aktivitetsstöd hon hade i oktober förlängdes inte.

Överklagade beslut
Två veckor senare får hon beslutet från Försäkringskassan. Trots arbetsprövningen har hon inte rätt till sjukpenning. ”Du är arbetslös och bedömningen är att du, trots dina besvär, bör kunna stå till arbetsmarknadens förfogande i ett för dig lämpligt arbete”, skriver handläggaren.

Någon kontakt mellan Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan togs inte.

– De säger åt mig att jag ska gå till socialen, och det har jag tvingats göra. Det är jättejobbigt men jag måste få pengar till mina mediciner och räkningar, säger Zejna Cemal.

Med hjälp av Björn Lundvall, försäkringshandläggare på Industrifackets avdelning i Örebro, har hon överklagat Försäkringskassans beslut till länsrätten. Förhoppningen är att rätten ska riva upp kassans beslut.

Dåliga odds
Men Björn Lundvall vet att det är svårt att vinna i den här typen av mål. Han har under det senaste två åren fått in en rad liknande fall, där enskilda medlemmar fått nej från både a-kassan och Försäkringskassan.

– Jag ser inga tecken på att det minskar. Det var en jämn fördelning under förra året och det har även kommit nya fall här i början av året, säger Björn Lundvall.

I sina kontakter med myndighe-terna har han försökt att åberopa den överenskommelse om samverkan som finns mellan Ams och Försäkringskassan. Men det hjälper föga.

– De bryr sig inte överhuvudtaget. Samarbetet fungerar inte.

Läs också: artikeln "Nya fall trots avtalet som skulle göra slut på eländet", 5/4 2006